Meer info

Wat is 'Helpende Handjes'?

We hebben allemaal wel eens hulp nodig, toch? Is het niet voor een klusje in huis of tuin, dan misschien om eens iets te vervoeren. Soms kan een klein ongemak grote gevolgen hebben. Het kan te lastig worden om nog zelfstandig te wonen. Of de work-life balance kan doorslaan.

Gelukkig zijn er overal ook helpende handjes te vinden: mensen die iets goed kunnen, iets graag doen, andere mensen een dienst willen bewijzen.

Hoe vinden de vragen en aanbiedingen elkaar? Hoe kan je laten weten waar je naar op zoek bent? Waar kan je laten weten waarvoor men bij jou terecht kan?

‘Helpende handjes’ is een erkend deelplatform dat speciaal opgericht werd om het mensen gemakkelijk te maken met elkaar contact te nemen, hetzij als vrager, hetzij als aanbieder. Zelfs voorzien we dat je beide kan zijn: iets nodig hebben, én met iets anders kunnen helpen.

De initiatiefnemer Steunpunt Welzijn vzw wil met Helpende Handjes het sociaal weefsel en de kwaliteit van leven versterken. Zij dankt bijzonder LEADER Vlaamse Ardennen voor de steun. Dank ook aan tal van organisaties en verenigingen voor hun medewerking.

Opgelet! Helpende Handjes is geen platform voor bedrijven of zelfstandigen.

De Vlaamse Ardennen

Wij richten ons aanbod op De Vlaamse Ardennen. In die regio kunnen Helpende Handjes een grote meerwaarde zijn.

De cijfers spreken voor zich: in het startgebied (Brakel, Geraardsbergen, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Oudenaarde, Zingem en Zwalm) zijn er 5.224 alleenstaanden*, met of zonder kinderen. Heel wat alleenstaanden kunnen al eens een helpend handje gebruiken. Denk ook aan ouderen die alleen wonen of samen met een zorgbehoeftige partner, langdurig zieken en hun omgeving, mensen met een beperking… Allemaal mensen die af en toe de hulp van derden kunnen gebruiken voor dagelijkse activiteiten. Maar ook de andere inwoners van de Vlaamse Ardennen zijn gebaat bij dergelijk platform. Iedereen heeft al eens wat hulp nodig, al is het wegens tijdsgebrek.

Er zijn meer helpende handjes dan je denkt.

Het startgebied telt 588 mensen die kort geschoold zijn of langer dan 1 jaar werkzoekend zijn en 47 leefloners… Velen onder hen beschikken over specifieke kennis en vaardigheden waarmee zij anderen kunnen helpen. Het is geen geheim dat een kleine bijverdienste zeker voor wie moet rondkomen met een vervangingsinkomen of minimumloon goed van pas komt.

En uiteraard moet je niet op pensioen zijn of zonder werk zitten om iemand te kunnen helpen. Het idee alleen al. Heel wat mensen vinden het leuk om anderen te helpen en hebben af en toe wat tijd.

Sommigen willen graag een centje bijverdienen, anderen houden van het sociaal contact of vinden het leuk om iemand te helpen.

Wie even rondkijkt in onze regio, merkt al snel dat er veel potentiële helpende handjes zijn en heel wat taakjes om bij te helpen.

(*cijfers Vlaanderen.be 2019)

Waarom lid worden van 'Helpende handjes'?

Voordelen:

  • Helpende handjes vinden tot in jouw wijk of dorp!
  • Geen lidgeld nodig om rond te kijken naar vraag en aanbod.
  • Met het lidgeld (enkel van de klusser!), betalen wij de verzekering en dragen we de administratie.
  • Heb je enkel vragen? Registratie is dan kosteloos.
  • Legaal, verzekerd en onbelast bijverdienen tot eind 2020 6.340 €/kalenderjaar en max. 520,83 €/maand (cijfers van Maart 2020, indexeerbaar), voor 2021 zijn we in afwachting van nieuwe wetgeving.

Waarom is dit wettelijk?

De Federale regering laat iedereen vanaf 16 jaar  – ongeachte de economische activiteit of het statuut - toe om een beperkt bedrag bij te verdienen via de deeleconomie.

Deeleconomie is de vrijwillige en gedeelde terbeschikkingstelling van diensten aan particulieren. Om dit wettelijk te regelen, wordt gewerkt met erkende deeleconomieplatformen zoals Helpende Handjes.

De deeleconomie is een aanvulling op de normale economische activiteit en richt zich op dienstverlening die in de reguliere economische context geen plaats vindt en waarbij het sociale aspect centraal staat.

Ook autodelen en fietsdelen horen bij die deeleconomie.

De federale regelgeving en meer informatie hierover kan je terugvinden op https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/duurzame-economie/deeleconomie

Wat kan en wat kan niet?

In het max. bedrag zijn eventuele verplaatsingskosten, onkosten inbegrepen.  Wij helpen je, door dit voor jou te berekenen.  Tel zelf je verdiensten van andere deelplatformen hier bij op.

Dit bedrag geldt voor alle klussen op alle deelplatformen samen. Let wel, de dienst mag geen verband houden met je beroepsactiviteit.  Bijv.  ben je in dienstverband of als zelfstandige actief als schoonmaker, dan mag je via dit platform niet gaan schoonmaken. Een andere dienst is wel mogelijk.

Helpende handjes die hun diensten via het platform aanbieden, zijn een nuttige aanvulling van de professionele economie.  Zolang de helpende handjes occasioneel en in het kader van het “normale” beheer van hun persoonlijke vermogen werken, nemen ze niet deel aan de economische bedrijvigheid van het land. In dat geval moeten ze de economische reglementering niet naleven. Conform het gemeen contractenrecht moeten ze de gebruikers echter correct informeren over de kenmerken en prijzen van de aangeboden diensten.

Normaal heb je geen vergunningen of bijzondere toelatingen nodig. Soms moet je wel rekening houden met specifieke wetgevingen. Zo moet je bijv. inzake kinderopvang of bouwactiviteiten rekening houden met gestelde normen. Informeer je hier goed.


Verdere hulp

Heb je vragen? opmerkingen? Klachten? Het platform ‘Helpende Handjes’ heeft een helpdesk waar jij rechtstreeks contact kan mee nemen. Elke melding wordt met de nodige zorg behandeld.

Close